ההשפעות החיוביות של כלבים על ילדים ועל העצמת ילדים בעזרת ידידו הטוב של האדם- הכלב
מחקרים רבים בדקו את השפעת בעלי החיים על בני האדם ועל ילדים בפרט והיתרונות שהתגלו הם רבים. אין זה מקרי שאחד מהדברים הראשונים אליהם נחשף תינוק קטן הוא ספרונים ובהם תמונות של בעלי חיים. עגלות תינוקות מקושטות בתמונות של כלבים, חתולים, ברווזים וחיות אחרות. גם בהמשך מכירים פעוטות דרך ספרי ילדים, בעלי חיים שונים. ברובם יופיעו ילדים ובעלי חיים ביחד.
לכלב הגדל בבית יש השפעות חיוביות ומיוחדות על הילדים הגדלים בסביבתו ומושפעים מאהבה חסרת גבולות של יצור פרוותי על ארבע. בעבודתי כמטפלת בעזרת כלבים אני רואה את הקשר המיוחד הנרקם בין הכלב לילד. ילדים עם הפרעות רגשיות, בעיות קשב וריכוז (ADHD), בעיות התנהגות ובעיות מוטוריות חווים הצלחה ביצירת קשר עם הכלב. הקשר שנוצר בין הילד לכלב מאפשר הרבה יותר מהשלכת רגשות על חיה אחרת כיוון שהאינטראקציה הבינאישית בין הכלב לילד דומה לתקשורת בין אנשים ובזה יתרונו הגדול.
את ההשפעות החיוביות של כלבים על ילדים ניתן לחלק ל-3:
1. השפעה אישית וחברתית:
ילד הגדל מגיל צעיר ביחד כלבים לומד להבין את רגשותיהם וצורכיהם. הילד מפתח אמפתיה לכלב וחווה טיפול באחר וכך מתפתחות אצלו יכולות האמפתיה לאנשים אחרים. ילדים שצומחים מתוך סביבה שגדלה בה חיית מחמד, לומדים להיות חברותיים ושיתופיים יותר ומגלים נכונות רבה יותר לחלוק את חפציהם עם אחרים.
הילד יכול להיעזר בכלב כ"שובר קרח" במצבים חברתיים ובכך להקל את יצירת הקשר עם ילדים אחרים. באמצעות המשחק עם הכלב ממציא הילד משחקים חדשים דבר המוביל לפיתוח הדמיון והיצירתיות שלו. יצירת האינטראקציה עם הכלב מפתחת אצל הילד אחריות ומנהיגות, אשר יעזרו לו להשתלב ביתר קלות בגן או בבית הספר.
2. השפעה נפשית ורגשית:
הכלב זמין תמיד לילד ואינו עסוק, מה שהופך אותו לחבר אידיאלי למשחק. מהרגע שהילד מתעורר ועד שהוא הולך לישון הכלב מלווה אותו, מעניק לו אהבה ללא תנאים, אינו מציב בפניו דרישות או שופט אותו ותמיד ישמח לראות אותו. הביטחון והדימוי העצמי של הילד יתחזקו מעצם יכולת הקבלה והנתינה ללא גבול של הכלב.
הכלב מקנה לילד ביטחון ורוגע מעצם הנוכחות המתמדת. הילד מרגיש שיש תמיד מי שישמור ויגן עליו ורבים מהילדים רואים בכלב כדבר השני בחשיבותו (אחרי ההורים) שגורם להם להרגיש טוב ולהיות מרוצים מעצמם. הקשר ביניהם מאפשר הזדמנות להעניק רוך וחום לאובייקט אחר מבלי לפחד מאכזבה.
בעבודתי הטיפולית, מוצא הילד בכלב חבר שניתן לסמוך עליו ולספר לו סודות שאינו יכול לספר לאחר, דבר שעוזר לו בהבעת רגשות ועיבודן. המגע עם הכלב תורם לשליטה של הילד ברגשות כמו כעס וכן הבעת רגשות חיוביים של שמחה ועידוד, כדי להצליח להביא את הכלב להקשיב לו.
3. השפעה פיזיולוגית ומוטורית:
הכלב מעורר את סקרנות התינוק ומשמש מקור נוסף לגירוי חושיו של התינוק. תינוק שגדל עם כלב נוטה להתהפך מוקדם יותר, לזחול מוקדם יותר ואפילו ללכת מוקדם יותר במטרה לעקוב אחר הכלב ולהגיע לגעת בו. לתינוק הלומד להכיר את גופו, אפילו ליקוק של הכלב את ידיו ורגליו של התינוק יש תרומה מבחינה סנסו-מוטורית.
תינוק הגדל בסביבת הכלב, שהיא סביבה בלתי סטרילית, מפתח את המערכת החיסונית שלו כבר מגיל צעיר מה שהופך אותו לחסין יותר. בנוסף, תתפתח אצל הילד רגישות נמוכה בצורה משמעותית לאלרגיות של דרכי הנשימה.
ילדים שמגדלים כלבים יבצעו פעילות גופנית רבה יותר מהילדים שאין להם כלב כיוון שעליהם לדאוג לרווחת הכלב היומיומית כמו טיולים ומשחקים. בנוסף, מגע וליטוף הכלב תורמים להפחתת החרדה אצל הילד וכתוצאה מכך להורדת לחץ הדם והפחתת קצב פעימות הלב.
לפרטים נוספים וקביעת מפגש היכרות: דפנה 050-5359553
או צרו איתי קשר במייל: monshrid@gmail.com